Dikke snoek op de IJssel vanuit de Hobie Kayak

Als je wilt vissen op de IJssel, dan zijn er verschillende mooie opstapplekken. Afgelopen weekend ben ik bij ’s-Heerenbroek te water gegaan. Direct naast het voetveer aan de Veecaterdijk is een kleine helling die voor kayakvissers ideaal is.

kayakwinkel hobie kayak voetveer veecaterdijk

De waterhoogte en de stroomsnelheid in de IJssel kunnen flink variëren. Gelukkig stroomt het op dit moment niet te snel. Direct als je van de helling komt, heb je een diep gat met 8 m water.

De shad met 14 gr loodkop zou naar beneden moeten suizen maar in plaats daarvan neemt zij direct de benen in de richting van Kampen. Blijkbaar is er een flinke onderstroming. Met 21 gram kan er wel gevist worden. Eerst maar eens kijken of we de snoekbaars kunnen vinden in de ochtendschemering. De Humminbird Helix 7 wijst mij feilloos de weg naar wolken met kleine vis. Nu nog de grotere vlekken vinden die op snoekbaars kunnen duiden. Dat valt nog niet mee. De neus van de kayak ligt mooi tegen de stroom in. De grondsnelheid is 0. Kan niet beter zou je zeggen. Maar geen trekje, geen zuigje en geen likje van onze vrienden. Verschillende kleuren en groottes shads worden uitgeprobeerd. Het levert niets op . Dan gaan we over naar plan B. Er komt een dikke ratelshad in de spelt te hangen. Het hele spul laat ik afzinken en zelfs stil liggend voel ik al een mooi actie aan de andere kant van de lijn. Nu gaan we tegen de stroom in richting Zwolle trappen. Na nog geen 200 meter verder is het raak. Een mooie snoek is aan zijn ontbijt begonnen. Langzaam komt hij dichter bij de kayak. Als hij vlak naast de kayak ligt, wil ik een foto maken. Even iets minder lijndruk en precies genoeg om het kunstaas uit zijn bek te schudden. Ja, mooier onthaken kan eigenlijk niet maar in een wedstrijd denk je toch wel iets anders. Vol goede moed gaan we verder. De volgende kilometer geen trekje. Ik zet een tweede hengel bij met een salmo hornet. Kijken wat dat brengt. Circa 5 m uit de kant staat er al 3 m water. De vele kribben geven een mooie variatie in de bodem. Op de visvinder zie ik dat vooral in de luuwtje van de kribben veel kleine vis ligt. De kribben lopen onder water nog een stukje door wat zorgt voor diverse vastlopers van het kunstaas. Dan circa 1 km voor de brug van de A28 is het raak.

kayakwinkel hobie kayak ijssel brug A28

Het is een felle klap op de grote ratelshad. Het lijkt wel een roofblei in de eerste twee runs. Maar de pijp is snel leeg. 10 meter achter de kayak komt de vis boven. Het is een kerngezonde lap van een brasem, vol in de staart gehaakt. Terwijl ik dichter bij de vis probeer te komen, loopt het kunstaas van mijn tweede hengel vast. Ik moet afzakken om die brasem op te halen maar stroomopwaarts varen om het kunstaas te redden. Op dat moment hoor ik ook een binnenvaartschip aankomen. Veiligheid voor alles dus ik blijf buiten de vaargeul. Een minuut later is het schip al weer voorbij. De brasem ligt inmiddels langszij en wordt snel bevrijd van de haak. Wat een dikkerd zeg, minimaal 60 cm. Nu m’n kunstaas redden. Ik trap 50 meter tegen de stroom in maar helaas, alles ligt zo vast als een huis. Afscheid nemen hoort er ook bij. Misschien is het toch niet zo handig om met 2 hengels te trollen op stromend water. Tijd om terug te gaan.

Voor de terugtocht heb ik de Westin teez 22 cm in gedachten met 30 gram lood. Omdat je met de stroom mee zakt, blijft dit kunstaas mooi diep hangen en geeft ook bij een geringe snelheid t.o.v. het water al een mooie actie. Het duurt niet lang of het is raak. Een snoek heeft het kunstaas genomen. Man wat zijn die snoeken sterk hier. Een 90-tiger komt langszij. Heeft zichzelf prachtig gehaakt. Ik kan hem zonder tang onthaken en geruisloos verdwijnt hij weer in de diepte.

kayakwinkel hobie kayak snoek 90 cm ijssel

Even later komen een paar tentjes met kantvissers in beeld. Beter om er niet-vissend langs te varen. Als de lijnen 50 m uit staan, zou je alles kapot trekken. Na de laatste visser gaat het kunstaas weer overboord. M’n hengel heb ik nog vast als hij helemaal krom trekt. Dit is wel een heel prettige manier van vastzitten! Het beweegt niet snel maar ik voel dat er zwaar-leven aan de andere kant van de lijn zit. Dit wordt leuk. Na 10 minuten toont mijn gast haar snuit. Deze is wel heel serieus. Hoe gaan we het doen… Je ligt vol op de stroom. Haal je de vis aan boord, dan kan je het trappen wel vergeten. Bovendien is deze vis ook fotowaardig. Ik pak de snoek in de kieuwgreep en sleep hem zo uit de stroming weg tussen de kribben. De kantvissers praten met elkaar en kijken een beetje verbaasd naar dit schouwspel.

kayakwinkel hobie kayak dikke snoekkop ijssel-> stel je voor, in je kayak zit je op de snoek

Gelukkig begrijpen ze mijn bedoeling en komen snel dichterbij om een handje te helpen. Er worden een paar foto’s gemaakt, de duimstok wordt naast de vis gehouden en dan mag deze snoek weer vrij zwemmen. 107 cm. Nog mooier zou het voor vandaag niet meer worden. Dik tevreden trap ik terug naar de helling. Deze trip op de IJssel is dik geslaagd. Op een volgende trip gaan we het stuk IJssel tussen Kampen en ’s-Heerenbroek gaan verkennen.

kayakwinkel hobie kayak snoek 107 cm ijssel

Onze bloggers

  • Ies Dubbeldam

  • Pim B. Bruinisse

  • Ambroos .

Blog Search